Alle producten
Meest gekocht
Meest gekocht
Best beoordeelde producten
Best beoordeelde producten
Advies
In ons assortiment schroeven en moeren vindt u onder andere hout- en plaatschroeven, schroefborging en sluitschroeven. We bieden ook een allround assortiment aan, zodat u al uw projecten kunt realiseren met één set. Zorg dat u altijd voldoende schroeven en moeren bij de hand heeft, want niets is meer frustrerend dan naar de winkel te moeten gaan om iets af te werken. Alle schroeven en moeren vindt u bij Conrad.
✓ Direct uit voorraad leverbaar ✓ Gratis retourneren ✓ 30 dagen bedenktijd
Schroeven en moeren: bevestigingtechniek voor professionals
Schroeven en moeren zijn puntvormige verbindingsmiddelen voor het losmaken van twee of meer delen. Ze zijn extreem gemakkelijk te verwerken en worden daarom bijzonder vaak gebruikt. Schroeven zijn gemaakt van tal van materialen zoals staal, RVS of kunststof. Staal wordt vaak gebruikt voor weersbestendige toepassingen. Gegalvaniseerde schroeven bieden een zekere mate van corrosiebescherming, schroeven van roestvrij staal A2 roesten nauwelijks en daarbij zijn schroeven van roestvrij staal A4 zijn ook zuur- en zeewaterbestendig.
Kies geschikte schroeven voor de geplande toepassing en de werkstukken. De juiste schroef zorgt voor een schroefverbinding waarbij de voorspankracht grotendeels onder bedrijfsdruk blijft. Splitpennen en andere bevestigingselementen voorkomen het ongewenst losraken van schroefverbindingen.
DIN-normen zorgen voor standaardisatie bij gebruik van schroeven door gestandaardiseerde componenten. Zo definieert DIN 933 de basiseigenschappen van zeskantschroeven met schroefdraad tot aan de kop.
Hoe is een schroef opgebouwd?
Een schroef bestaat uit een metalen pin met kop en een gefreesd draad. Voor schroeven met gedeeltelijk schroefdraad is er een gladde schacht tussen de kop en het schroefdraad. Met schroeven met volledig schroefdraad strekt de draad zich uit tot aan de kop. De moer wordt op de schroefdraad van de schroef geschroefd. Voor dit doel is het draad aangepast aan die van de schroef. De functie van de moer kan ook een in het werkstuk gesneden draad overnemen.
De draaibeweging leidt bij bevestigingsschroeven tot voorbelasting en bevestiging van de aangesloten componenten. Bewegingsschroeven daarentegen heffen een belasting bij het vastdraaien en verlagen deze weer bij het losmaken. Afhankelijk van het type en de aandrijving kunnen schroeven met de hand worden vastgedraaid met schroevendraaiers, bits, sleutels, en met een schroefmachine. Afhankelijk van de toepassing worden ringen gebruikt.
Welke soorten schroeven zijn er?
Schroeven kunnen worden onderverdeeld in categorieën op basis van draad en beoogd gebruik. Afhankelijk van het materiaal worden verschillende soorten schroeven gebruikt.
Houtschroeven en parkers zijn naar voren gericht en hebben een licht conische schroefdraad. Ze zijn zelftappend of draadsnijdend. Dit betekent dat houtschroeven en zelftappende schroeven geen tegendraad nodig hebben, maar ze zelf afsnijden wanneer ze in het werkstuk worden geschroefd, wat u voor deze modellen een arbeidsstap bespaart. Verzonken schroeven van het merk SPAX zijn populair in het ambacht en de verwerking van hout. Hun speciale schroefdraad maakt inschroeven eenvoudiger en biedt een goede grip.
Ga naar de zelftappende schroeven >
Tip : bij schroeven met verzinkbare kop is de aandrijving na het indraaien nauwelijks nog zichtbaar.
Metrische schroeven voor stalen constructie hebben altijd een tegendraad nodig om vast te houden. Metrische schroeven worden ook machineschroeven of metalen schroeven genoemd en gebruiken een metrische ISO-draad met de aanduiding M. Het nummer erachter staat voor de nominale diameter. Een M8-schroef is dus een stalen schroef met een nominale diameter van 8 mm.
Ga naar de metrische schroeven >
Welke profielen zijn er?
Op de schroefkop zit het schroefprofiel, ook wel schroefkopaandrijving of motief genoemd. Het profiel brengt de draaibeweging die door het gereedschap wordt uitgeoefend over op de schroef bij het vast- en losdraaien. De vorm van de aandrijving voorkomt dat het gereedschap wegglijdt.
De sleufaandrijving is het fundament van schroefaandrijvingen. De zijdelings open constructie leidt schroevendraaiers en bits met een plat mes niet optimaal. Schroeven met zelfcentrerende Phillips-aandrijving of Phillips-aandrijving en de verdere ontwikkeling ervan, de Pozidriv- of PZ-aandrijving, kunnen efficiënter worden verwerkt. Met de stervormige binnenzeskant, die bekend staat onder de merknaam Torx, kunnen nog hogere koppels worden overgedragen. De externe Torx-variant is de externe zesronde. Andere schroefmotieven die in de professionele sector worden gebruikt, zijn Torx Plus, MTS-Mortorq, LocTec.
Stalen constructieschroeven hebben meestal een zeskantaandrijving. Voor het schroeven worden zeskantmoeren met dezelfde diameter gebruikt. De krachtoverbrenging met de binnenzeskant of het zeskantprofiel is niet zo efficiënt als bij de zeskantaandrijving.
Koploze schroeven zijn een specialiteit. Deze categorie omvat stifttappen, stifttappen en wormschroeven. In plaats van een schroefkop heeft het vrije uiteinde meestal een binnenzeskant om in en uit te schroeven.
Wat zijn draadvormende schroeven?
Draadvormende schroeftypes hebben harde en scherpe randen die frezen wanneer ze in het vervormbare materiaal worden geschroefd. Dit bespaart u tijd bij de verwerking, omdat voorboren of tappen niet nodig is. Houtschroeven, gipsplaatschroeven en SPAX behoren tot de bekendste draadvormende schroeven.
Draadvormende schroeven worden gebruikt in de metalen constructie en montage. De geharde draad kan in materialen van zachtere metalen worden geschroefd zonder een tegendraad voor te snijden. U heeft alleen een voorgeboord, geponst of gelaserd schroefgat nodig.
Hoe kunt u schroefverbindingen beveiligen?
Door spanning en materiaalbelasting bestaat het risico dat schroeven en moeren na verloop van tijd automatisch losraken. Door gebruik te maken van bevestigingselementen voorkomt u verlies van voorspanning van schroefverbindingen en daardoor loskomen en uit elkaar vallen van uw werkstukken.
U kunt het verlies van de voorspanning tegengaan door gebruik te maken van setlocks, anti-rotatiesloten, spanringen en verhoogde wrijving op de contactvlakken van de schroef en moer of in de draad. Moeren en schroeven met klemdeel of klemvergrendeling voorkomen dat ze uit elkaar vallen.