Advies
Powerbanks koopt u bij Conrad
Powerbanks zijn praktische energieopslagplaatsen voor onderweg. De mobiele accu's laden smartphones, tablets en andere kleine elektrische apparaten op als er geen stopcontact in de buurt is. Om dit te doen, wordt de oplaadkabel op de powerbank aangesloten. Met powerbanks behoort stress door lage acculading tot het verleden. Kleine powerbanks passen in jassen en handtassen en zijn bij uitstek geschikt voor mobiel gebruik. Krachtcentrales zijn groter en zwaarder dan powerbanks. Ze kunnen worden gebruikt om grotere apparaten op te laden, bijvoorbeeld tijdens een kampeervakantie.
Hoe werken powerbanks?
Aangezien smartphones, tablets en andere kleine apparaten tegenwoordig vaak een ingebouwde batterij hebben die niet vervangen kan worden door een tweede batterij, zijn powerbanks in opmars als externe batterijen.
Powerbanks werken als universele laders.
- Powerbanks zijn mobiele batterijen die elektrische energie leveren om andere apparaten op te laden.
- De powerbank zelf wordt vooraf opgeladen via de oplaadkabel aan een stopcontact of via een usb-aansluiting. Het kan vervolgens worden getransporteerd als een geladen energieopslagapparaat.
- Bij het opladen bij de powerbank is het apparaat verbonden met de powerbank en haalt het de elektrische energie eruit voor het laadproces. Dit proces vindt onafhankelijk van het netwerk plaats en is daardoor op elke locatie mogelijk.
Als mobiele accu's werken powerbanks en powerstations volgens hetzelfde principe.
Onze praktische tip:
De meeste powerbanks hebben USB-poorten om smartphones en andere kleine apparaten op te laden. USB Type-C is de huidige standaard. Het laadproces kan met een usb c kabel sneller worden uitgevoerd dan met een aansluiting met usb type A.
Welke soorten powerbanks zijn er?
Powerbank (extra batterij)
Powerbanks worden vaak extra batterijen genoemd. Er zijn modellen in verschillende maten en formaten. Een mobiele telefoon laadt u op met kleine powerbanks die in uw broekzak passen. Grotere en zwaardere powerbanks bieden meer capaciteit en dus meer vermogen voor het laadproces. Sommige zijn geschikt om meerdere apparaten tegelijk op te laden.
Powerstations
Powerstations zijn de grote broers en zussen van de powerbanks. U kunt niet alleen apparaten met extra lage voltages opladen, maar vrijwel elk elektrisch apparaat met een accu. Naast USB-aansluitingen beschikken ze ook over geïntegreerde 12 V-laadaansluitingen en 230 V-stopcontacten. Powerstations zijn ideale metgezellen op openluchtfestivals en voor kamperen.
Waar moet u aan denken als u een powerbank koopt?
De belangrijkste parameter voor het vergelijken van verschillende powerbankmodellen en powerstations is het elektrisch vermogen. Het geeft aan hoeveel elektrische lading de powerbank kan opnemen, opslaan en, logischerwijs, kan afgeven om apparaten op te laden.
Daarnaast zijn de mogelijkheden voor het opladen van de powerbank zelf, de uitgangsspanning, de uitgangen op het toestel en de mogelijkheden om meerdere toestellen tegelijk op te laden doorslaggevend bij het kiezen van de juiste powerbank:
Capaciteit
De capaciteit geeft aan hoeveel elektrische lading er in de batterij van de powerbank kan worden opgeslagen - en dus hoeveel er naar het apparaat wordt overgebracht om op te laden.
Als vuistregel geldt dat hoe hoger de capaciteit, hoe complexere apparaten langer van stroom kunnen worden voorzien. Hoe groter en zwaarder echter de powerbank zelf is. Powerbanks voor smartphones, tablets en laptops zijn verkrijgbaar met een capaciteit van ca. 2.000 mAh (milliampère-uur) tot ruim 50.000 mAh.
Ter vergelijking: voor een enkele lading van een huidige smartphone moet u minimaal 5.000 mAh kiezen, terwijl u met 12.000 mAh een tablet één keer of de smartphone twee keer kunt opladen. Hogere capaciteiten zijn handig als u meerdere kleine apparaten tegelijk wilt opladen of als u wilt dat de powerbank uw laptop oplaadt, dan adviseren wij rond de 20.000 mAh of meer.
Tip: U kunt met een paar klikken op internet de capaciteit en benodigde laadspanning van uw apparaten opzoeken.
Ingangen voor het opladen van de powerbank
Natuurlijk moet de powerbank zelf ook worden opgeladen. Een powerbank wordt meestal opgeladen via USB, zelden via een adapter voor het stopcontact. Krachtcentrales worden daarentegen meestal via het stopcontact opgeladen.
Tip: er zijn ook zonne-energiebanken en energiecentrales met zonnepanelen die hun energie halen uit de zonnestralen. Dit laadproces duurt in de regel echter aanzienlijk langer dan op het elektriciteitsnet.
Belangrijk: let op de informatie in de bedieningshandleiding! Kleinere powerbanks voor smartphones kunnen vaak alleen via USB worden opgeladen (bijvoorbeeld op een laptop of pc), nooit aan het stopcontact (ook niet met behulp van de smartphone-stopcontactadapter), omdat de spanning dan te hoog zou zijn.
Voorzichtig: zelfontlading! Eenmaal opgeladen gaat de powerbank of powerstation niet eeuwig mee. Een deel van de spanning gaat in de loop van de tijd verloren door zelfontlading. De zelfontlading kan binnen enkele weken oplopen tot 20 procent, bij hoogwaardige apparaten niet meer dan vijf procent.
Uitgangen voor oplaadapparaten
De uitgangen op de powerbank bepalen welke apparaten ermee opgeladen kunnen worden.
- Vaak is er bij eenvoudige powerbanks een usb-poort of een micro-usb-poort die u kunt gebruiken om smartphones, tablets en andere kleine elektrische apparaten op te laden.
- Op veel powerbanks en powerstations kunnen meerdere apparaten tegelijkertijd worden opgeladen. Let bij het maken van uw keuze op het type en aantal geschikte aansluitingen dat u nodig heeft om verschillende apparaten tegelijk op te laden. Daarnaast moet zo'n powerbank of powerstation voldoende elektrisch vermogen hebben om alle aangesloten apparaten volledig op te laden.
Onze praktische tip:
Mocht een gewenste output niet beschikbaar zijn, hoewel de powerbank bij alle andere eigenschappen aan uw eisen voldoet, dan kunt u de toepassingsgebieden van de powerbank uitbreiden met adapters. Meestal zijn USB-naar-USB- en USB-naar-Micro-USB-adapters al meegeleverd. Extra adapters vindt u hier in onze winkel.
Powerstations hebben vaak verschillende slots voor verschillende soorten apparaten. Onder andere diegene die eruitzien als normale huishoudelijke aansluitingen en dus compatibel zijn met netstekkers voor 230 V of 12 V auto-stopcontacten (sigarettenaansteker-aansluiting) evenals jack-aansluitingen en gelijkstroomaansluitingen (DC).
Uitgangsspanning
Elk apparaat heeft een bepaalde spanning nodig voor het laadproces. De meeste smartphones hebben 5 V nodig, maar 19 V is meestal geschikt voor een laptop.
Bij sommige powerbanks is de spanning in stappen variabel in te stellen, zodat het de optimale stroomvoorziening voor verschillende apparaten garandeert. Energiecentrales hebben regelmatig verschillende laadaansluitingen met verschillende uitgangsspanningen van 5 V tot 230 V.
De aangeboden uitgangsspanningen en andere belangrijke informatie vindt u in de technische gegevens van de individuele powerbanks en stations.
Beschermingsmechanismen
Elke powerbank moet bescherming tegen kortsluiting en overbelasting hebben. Vooral als het vaak wordt gebruikt. Als u uw powerbank vaker tot het uiterste drijft, moet u bescherming tegen diepontlading waarderen. De diepontladingsbeveiliging voorkomt schade aan de powerbank zelf wanneer de accu zo ver is ontladen dat deze bijna geen capaciteit heeft.