Advies
Deze tekst is automatisch vertaald.
Volautomatische koffiemachines - voortreffelijk koffiegenot, ook op het werk
Een goede kop koffie is niet alleen een heerlijke warme drank. Nee, een goed gemaakte koffie kan koffieliefhebbers ook dienen als een kleine beloning of als een grote motivator om de uitdagingen die voor ons liggen het hoofd te bieden. Dit geldt zowel voor het werk als voor thuis. Daarom zou elk bedrijf een geschikte volautomatische koffiemachine moeten hebben, zodat alle medewerkers kunnen genieten van hun favoriete koffie wanneer dat nodig is.
Wanneer bedrijfsbezoekers zich melden, is het een voordeel als u uw gasten een breed scala aan koffiespecialiteiten kunt aanbieden van espresso tot café latte. Professionele bereiding wordt vervolgens uitgevoerd door hoogwaardige volautomatische koffiemachines met slimme technologie en kinderspel in het gebruik. We vertellen je de verschillen tussen koffiemachines en waar je op moet letten bij het kopen.
-
Welke verschillende koffiemachines zijn er?
-
Wat is een volautomatische koffiemachine?
-
Hoe werkt een volautomatische koffiemachine?
-
Koffievariaties kort uitgelegd
-
Waar moet je op letten bij het kopen van een volautomatische koffiemachine?
-
Veelgestelde vragen over volautomatische koffiemachines
Welke verschillende koffiemachines zijn er?
Koffie kan op veel verschillende manieren worden bereid. Omdat maar heel weinig mensen tijd hebben voor handmatig koffiezetten, moeten geavanceerde machines met slimme technologie dit werk doen. Er is een grote verscheidenheid aan technische oplossingen op de markt gekomen.
Filter koffiemachines
De klassieke filterkoffiemachines zijn al decennia in gebruik. De machines zijn goedkoop in aanschaf en de vervolgkosten zijn laag. Daarnaast kunnen deze apparaten meerdere kopjes koffie zetten in één zetproces.
Wel moet je het koffiearoma verminderen, omdat het zetproces lang duurt en bitterstoffen uit het koffiepoeder komen. Bovendien is het niet mogelijk om verschillende soorten koffie te bereiden.
Pad / capsule koffiemachines
Pad- en capsulemachines behoren tot de typen portiemachines. Je werkt met pads of capsules die het koffiepoeder bevatten.
Met deze systemen wordt de koffie niet versgemalen. Pad- en capsulemachines zijn relatief goedkoop in aanschaf. Bij aanschaf van zo'n machine moet u echter rekening houden met relatief hoge vervolgkosten voor capsules en pads.
Bovendien smaken dranken verrijkt met melk, zoals latte macchiato of cappuccino, niet zoals in een café. Omdat in plaats van verse melk, melkpoeder wordt gebruikt in de capsules of pads.
Espressoautomaten
Volautomatische koffiemachines zijn duurder in aanschaf dan andere koffiemachines, maar bieden een veel betere koffiekwaliteit.
Ook met en zonder melkschuim kan een grote verscheidenheid aan koffiespecialiteiten worden bereid. Bovendien zijn de vervolgkosten laag, waardoor ze bij uitstek geschikt zijn voor gebruik in kantoren en bedrijven.
Wat is een volautomatische koffiemachine?
De term koffiemachine bestaat uit de woorden koffie en volautomatisch. Het apparaat kan met één druk op de knop automatisch een grote verscheidenheid aan koffiesoorten bereiden. Naast de klassieke koffie is er meestal keuze uit cappuccino, latte macchiato of espresso. En voor theedrinkers wordt alleen heet water verstrekt. Hoogwaardige koffiemachines kunnen ook andere koffiespecialiteiten bereiden, zoals ristretto, doppio, caffé crema, americano, flat white, lungo, enz.
Om altijd een constante koffiekwaliteit te kunnen leveren, beschikken volautomatische koffiemachines over speciale programma's voor reinigen en ontkalken. De dagelijkse handmatige reiniging kan ook snel worden uitgevoerd in een paar eenvoudige stappen.
Volautomatische koffiemachines bestaan al sinds de jaren 60. Ze zijn voortgekomen uit de zelfbedieningsmachines die tegenwoordig nog vaak worden aangetroffen in openbare voorzieningen zoals treinstations, scholen of ziekenhuizen. De eerste volautomatische koffiemachine met een geïntegreerde molen werd gebouwd door Otto Bengtson en vanaf 1964 op de markt gebracht door Otto Bengtson KG. In de jaren 70 was deze volautomatische koffiemachine de Duitse bestseller.
Hoe werkt een volautomatische koffiemachine?
In vergelijking met conventionele filtermachines wordt het hete water tijdens het zetten onder hoge druk door het koffiepoeder geperst. Omdat koffiearoma's en etherische oliën zich onder druk beter kunnen ontwikkelen. Voor perfect koffiegenot heb je een aandrukkracht van ca. 9 bar in de zetkamer nodig. Om deze druk te halen, moeten de pompen vaak nog hogere waarden kunnen genereren van bijvoorbeeld 15 bar.
Bovendien duurt het brouwproces met een volautomatische machine slechts ongeveer een halve minuut. Door de korte zettijd komen er minder bitterstoffen en looizuren vrij. Bij een klassieke filterkoffiemachine duurt het zetproces vaak zo lang dat de koffie dan erg bitter smaakt.
Een volautomatische machine bestaat uit de volgende componenten:
- Koffiemolen
- Zetgroep
- watertank
- pomp
- waterkoker
- Geïntegreerde melkopschuimer
De molen maalt de koffiebonen en het resulterende koffiepoeder wordt vervolgens in de zetkamer van de zetgroep geperst. In de meeste gevallen kan de maalgraad, d.w.z. hoe fijn het koffiepoeder wordt gemalen, individueel worden ingesteld.
Nu drukt een pomp het verwarmde zetwater tegen het koffiepoeder. Hoe fijner het koffiepoeder, hoe hoger de mechanische weerstand die het poeder heeft tegen het hete water.
Als de maling te fijn is, duurt het koffiezetproces te lang en kan de koffie bitter smaken. Als de maling te grof is, zal het water te snel doorstromen en zal de koffie niet zijn volle aroma ontwikkelen.
Na het zetproces wordt het vochtige koffiepoeder mechanisch uit de zetkamer verwijderd en naar een verzamelbak getransporteerd. Deze container moet regelmatig worden geleegd en schoongemaakt.
Onze praktische tip: koffiebonen
Let er bij het kopen van je koffiebonen op dat ze geschikt zijn voor volautomatische koffiemachines. In sommige landen worden de bonen gemengd met toevoegingen die de molen kunnen beschadigen. In Spanje wordt suiker vaak toegevoegd aan koffiebonen. Tijdens het maalproces warmt de suiker op en verstopt de molen.
Bij het maken van een koffiespecialiteit met melkschuim wordt ook het opschuimapparaat gebruikt. Voor eenvoudige apparaten wordt een zogenaamde stoomlans gebruikt. Deze blaast hete stoom uit waarmee de mij in een kan wordt opgeschuimd. Hoogwaardige volautomatische koffiemachines hebben een geïntegreerde melkopschuimunit, die de benodigde melk uit een voorraadreservoir zuigt.
Het grootste voordeel van de volautomatische machine is het betere koffiearoma. Met behulp van de elektronica kan de hoeveelheid poeder, de hoeveelheid water, de waterdruk en de zettemperatuur van de koffie in de zetgroep nauwkeurig worden aangepast. Daarnaast is het bij sommige apparaten mogelijk om rekening te houden met de waterhardheid en worden soms speciale waterfilters gebruikt. Dit elimineert toleranties in de waterkwaliteit en de koffie smaakt altijd heerlijk.
Voor een beter overzicht hebben we de voor- en nadelen van volautomatische koffiemachines nogmaals samengevat:
Voor- en nadelen van volautomatische koffiemachines
Voordelen | Nadelen: |
---|---|
Intens koffiearoma en eenvoudige bediening via deels one-touch- of TFT-display | Veel duurder in aanschaf in vergelijking met pad-, capsule- en filterkoffiemachines |
Productie van verschillende koffiespecialiteiten mogelijk (cappuccino, latte macchiato, espresso, café crema, etc.) | Zet geen hele kannen koffie in één keer (max. Twee kopjes per koffiezetproces) |
Minder bittere stoffen dankzij de korte zettijd | Reiniging en onderhoud ingewikkelder |
Geïntegreerde koffiemolen voor het malen van hele bonen | Reinigingsaccessoires zoals reinigingstabletten of ontkalkingsmiddelen moeten worden aangeschaft |
Melkopschuimer voor de bereiding van koffiespecialiteiten met melkschuim | Veel apparaten zijn relatief luid |
Het komt erop neer dat lage vervolgkosten in vergelijking met pad- of capsulemachines resulteren in een goede prijs-prestatieverhouding |
Koffievariaties kort uitgelegd
Veel koffievarianten zijn gebaseerd op de klassieke espresso. Er zijn echter subtiele verschillen in de hoeveelheid water, de hoeveelheid koffiepoeder en de contacttijd van het poeder met het water. Een goede espresso wordt in Italië ook wel caffé genoemd en wordt bereid met ca. 7 g koffiepoeder en 30 ml water.
Caffé Doppio is eigenlijk een dubbele espresso.
Caffé Ristretto is een espresso met de helft van de hoeveelheid water.
Caffé Lungo is een lange espresso met een dubbele hoeveelheid water.
Caffé Americano is een espresso die is uitgerekt met heet water.
Caffé Latte is een espresso gemaakt met warme melk en melkschuim.
Flat White is een dubbele espresso met licht geschuimde melk.
Cappuccino is een espresso met 1/3 melk, 1/3 melkschuim en een beetje cacaopoeder ter decoratie.
Latte macchiato is een espresso die zich tussen 1/3 warme melk en 1/3 melkschuim nestelt.
Espresso Macchiato is een espresso met een vleugje hete melkschuim.
Omdat hoogwaardige volautomatische koffiemachines de hoeveelheid water en melk, de hoeveelheid poeder en de maalgraad individueel regelen, kunnen deze apparaten goede koffie produceren in de meest uiteenlopende variaties.
Waar moet je op letten bij het kopen van een volautomatische koffiemachine?
Volautomatische machines kunnen een groot aantal verschillende koffiespecialiteiten met geweldige aroma's bereiden. In verband met de lage vervolgkosten zijn volautomatische machines ideaal voor kantoren en bedrijven. Er zijn echter een paar belangrijke punten waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van de juiste koffiemachine.
Slijper
Er zijn volautomatische machines met keramische slijpmachines en met stalen slijpmachines. Beiden malen de koffiebonen voor elk zetproces, zodat u profiteert van het geweldige koffiearoma van versgemalen bonen.
Stalen slijpmachines zijn meestal iets goedkoper in aanschaf. Aan de andere kant zijn keramische slijpmachines stiller, robuuster en meestal duurzamer. Keramische grinders zijn vooral populair bij koffieliefhebbers, maar ook de stalen grinders doen het goed.
Verwijderbare zetgroep
Voor de dagelijkse reiniging is het een groot voordeel als de zetgroep volledig kan worden verwijderd. Hierdoor is de gehele zetgroep eenvoudig onder stromend water te reinigen.
Daarnaast is een visuele inspectie, waarbij afzettingen van koffiepoeder op verschillende plaatsen worden gecontroleerd, veel eenvoudiger.
Melkopschuimunit
Niet elke volautomatische machine of elk apparaat heeft een unit om de melk op te schuimen. Gepassioneerde espressodrinkers zullen daar geen probleem mee hebben.
Maar hou je ook van een cappuccino of een café latte, zorg dan dat de volautomatische machine een melkopschuimunit heeft of in ieder geval een stoompijpje.
In hoogte verstelbare koffietuit
Sommige volautomaten hebben een in hoogte verstelbare koffie-uitloop. Dit is handig omdat je meestal koffiebekers van verschillende formaten in huis hebt staan.
Dankzij een in hoogte verstelbare koffie-uitloop passen er ook grote kopjes of glazen onder. U kunt de koffietuit het beste laten zakken tot net boven de rand van het kopje. Dit voorkomt lelijke koffiespetters op de machine.
Bonenreservoir
Volautomatische machines hebben in de regel maar één bonenreservoir.
Sommige modellen vallen op met een tweede container. Hier kunnen bijvoorbeeld normale bonen worden gescheiden van espressobonen.
Degenen die graag cafeïnevrije koffie drinken, zullen ook profiteren van een tweede container.
Veelgestelde vragen over volautomatische koffiemachines
Hoe maak ik een volautomatische koffiemachine schoon?
Volautomatische machines hebben ondanks de geïntegreerde stoomreiniging relatief intensief onderhoud nodig. In de gebruiksaanwijzing leest u hoe u de koffie-uitloop en de melkeenheid spoelt. Dit varieert van volautomatisch tot volautomatisch. Het is het beste om de melkunit één keer per dag te spoelen, zodat de melkresten niet uitdrogen en het volgende melkopschuim belemmeren. Verwijder bovendien de zetgroep minimaal eens per maand en maak deze zorgvuldig schoon. Alleen zo staat u garant voor uitstekend koffiegenot. Bij regelmatig onderhoud van de koffiemachine profiteer je niet alleen van een beter koffiearoma, je verlengt ook de levensduur van de koffiemachine.
De koffiemachine moet ook regelmatig worden ontkalkt. Hoe vaak het ontkalkingsprogramma moet worden uitgevoerd, is afhankelijk van de hardheid van het leidingwater.
Waarom is ontkalken zo belangrijk in een volautomatische koffiemachine?
Om een aantal redenen is het erg belangrijk om de koffiemachine regelmatig te ontkalken. Enerzijds worden kalkaanslag verwijderd die de smaak van de koffie beïnvloedt. Kalk in de machine vertraagt ook het verwarmingsproces, wat weer resulteert in een hoger elektriciteitsverbruik. Daarnaast heb je alleen apparaatgarantie voor schade die je niet zelf hebt veroorzaakt. Als u het reinigingsprogramma niet heeft gebruikt en uw machine is nu beschadigd door kalkaanslag, dan vervalt uw garantie jegens de fabrikant.
Hoe wordt de maalgraad beïnvloed in een volautomatische koffiemachine?
Hoe u de maalgraad van een volautomatische koffiemachine instelt, leest u in de gebruiksaanwijzing van de apparaten. In principe hangt de optimale maling af van het soort koffieboon. Lichtere koffiebonen vereisen een fijnere maling dan donkere koffiebonen. De maalgraad is dan perfect afgesteld als de koffie romig oploopt en uiteindelijk een notenbruine crèmelaag geeft. Het wijzigen van de maalgraadinstelling heeft echter niet direct invloed op de volgende kop koffie. In plaats daarvan moet u minstens twee of drie porties koffie aftappen voordat u een verandering kunt waarnemen of proeven.