Advies
Deze tekst is automatisch vertaald.
Wat u moet weten over digitale camera's
Digitale camera's hebben de afgelopen jaren een grote sprong in ontwikkeling gemaakt. Ze scoren met geavanceerde technologie, hoge resoluties en zijn niet alleen geschikt voor fotografie, maar ook om te filmen. Welke soorten digitale camera's er zijn, wat hun voor- en nadelen zijn en met welke criteria u rekening moet houden bij het kopen, kunt u in onze gids lezen.
-
Wat is een digitale camera?
-
Overzicht soorten digitale camera's
-
Aankoopcriteria voor digitale camera's - wat is belangrijk?
-
Onze praktische tip: minimaliseer de ontspanvertraging
-
FAQ - veelgestelde vragen over digitale camera's
Wat is een digitale camera?
Digitale camera's luidden het tijdperk van digitale fotografie in en hebben nu de analoge camera's bijna volledig vervangen. De reden hiervoor is dat digitale fotografie voordelen biedt waar analoge fotografie niet tegenop kan. Vroeger ontwikkelde u uw volledige film en hoopt u op zijn minst een of twee goede foto's op te nemen, maar digitale camera's kunnen duizenden foto's maken, deze vergelijken en bewerken voordat ze worden afgedrukt of ontwikkeld. De goede beeldkwaliteit en diverse extra functies die het gebruik vergemakkelijken, zijn andere voordelen van digitale camera's. Daarnaast zijn de meeste apparaten geschikt om te filmen en kunnen ze, afhankelijk van de versie, video's opnemen in HD, Full HD of 4k.
Digitale camera's hebben een vergelijkbare structuur als analoge camera's, maar zijn niet uitgerust met een film maar met complexe elektronica, waaronder een digitaal opslagmedium, een beeldprocessor en lichtgevoelige sensoren. Deze laatste zetten het door de lens binnenvallende licht om in spanningswaarden, die in een tweede stap worden omgezet in digitale informatie en opgeslagen op het opslagmedium. De beeldprocessor corrigeert zelfs kleine onregelmatigheden die kunnen optreden door onzuiverheden op de lens of bij slechte lichtomstandigheden.
Overzicht soorten digitale camera's
Er zijn verschillende soorten digitale camera's die van elkaar verschillen in hun constructie en de manier waarop ze werken. Ze worden gekenmerkt door individuele voor- en nadelen en zijn elk geschikt voor bepaalde toepassingsgebieden. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen:
compactcamera's
Zoals de naam al doet vermoeden, hebben digitale compactcamera's een compact ontwerp. Dankzij hun kleine en handige ontwerp passen ze in bijna elke zak en zijn ze ideaal om onderweg foto's te maken. Compactcamera's bieden een goede beeldkwaliteit, die echter niet in de buurt komt van spiegelreflexcamera's. In de regel is er een meervoudige zoom en een automatische modus, maar de instelmogelijkheden en de bijbehorende fotografische ontwerpopties zijn fundamenteel beperkt. Dit kan ook een voordeel zijn, zeker voor gebruikers die niet met ISO waarden en andere technische instellingen van een camera te maken willen hebben om een paar foto's te maken. Compactcamera's zijn daarom zeker een aanrader voor beginners.
Smartphonecamera's zijn de grootste concurrenten van compactcamera's en halen soms zelfs een betere beeldkwaliteit. Veel fabrikanten van compacte digitale camera's reageren hierop met extra uitrustingskenmerken zoals touchscreens, geïntegreerde GPS-modules, Wi-Fi of Bluetooth-connectiviteit. Bekend en populair zijn de compacte digitale camera's uit de Canon IXUS serie of de Cyber-shot serie van Sony. De Canon IXUS camera's kenmerken zich door een zeer smal design, terwijl de Cyber-shot camera's verschillende vormen en maten hebben.
Bridgecamera's
Brugcamera's (ook wel brugcamera's genoemd) overbruggen letterlijk de kloof tussen compactcamera's en spiegelreflexcamera's. Ze zijn uitgerust met sensoren van hogere kwaliteit dan compactcamera's en kunnen daarom ook bij slechte lichtomstandigheden goede foto's maken. Bridgecamera's hebben een groter zoombereik dan compactcamera's. Veel versies zijn uitgerust met superzoomlenzen, die een zeer grote brandpuntsafstand hebben, zodat zowel nauwkeurige close-up- als verre-afstandsopnamen mogelijk zijn. De lenzen zijn echter permanent geïnstalleerd en kunnen niet worden vervangen. Bridgecamera's bieden naast een automatische modus nog meer instelmogelijkheden die handmatig kunnen worden aangepast. De meeste apparaten hebben een flitsschoen en een elektronische zoeker die het beeld weergeeft op een klein display dat zich voor het oculair bevindt.
Systeemcamera's zonder spiegel
Systeemcamera's zijn min of meer het voortraject voor digitale spiegelreflexcamera's, maar werken zonder spiegel. Ze zijn uitgerust met grote beeldsensoren en kunnen daardoor bij weinig licht betere beelden produceren dan compactcamera's. Groot voordeel van systeemcamera's is dat ze een uitstekende beeldkwaliteit behalen en ontworpen zijn voor het gebruik van verwisselbare lenzen, waardoor ze veel creatieve vrijheid bieden. Systeemcamera's zijn doorgaans ook eenvoudiger te bedienen en kleiner en lichter dan digitale SLR-camera's. Bovendien zijn ze vaak goedkoper in aanschaf.
Digitale spiegelreflexcamera's
Digitale spiegelreflexcamera's (kortweg DSLR-camera's, DSLR voor digitale spiegelreflexcamera's) zijn praktisch de topmodellen onder digitale camera's, althans als het om de meeste professionele fotografen gaat. Dit zijn systeemcamera's met een reflexsysteem en digitale beeldsensor. Ze bieden een schat aan instelmogelijkheden en een grote keuze aan verwisselbare lenzen, maar de zoomfactor is vaak lager dan die van compactcamera's en bridgecamera's. Dat spiegelreflexcamera's nog niet zijn verdrongen door systeemcamera's, hoewel die laatste veel voordelen hebben, is simpelweg te danken aan de uitstekende beeldkwaliteit. SLR-camera's hebben grote sensoren met een hoge resolutie en zijn over het algemeen geavanceerder. Het gebruik van een spiegelreflexcamera moet worden aangeleerd en is dus niet per se geschikt als instapmodel, maar voor gebruikers die ervaring hebben met fotografie en in het omgaan met digitale camera's.
Aankoopcriteria voor digitale camera's - wat is belangrijk?
Welke digitale camera de juiste is, hangt af van de individuele eisen. Er zijn een paar criteria die kunnen helpen bij het kiezen van een geschikte camera. Dit omvat bijvoorbeeld gebruiksgemak. Compactcamera's zijn gemakkelijker te gebruiken dan spiegelreflexcamera's en zijn de juiste keuze voor incidentele snappers die zonder geavanceerde professionele functies kunnen. Spiegelloze systeemcamera's zijn zeer geschikt voor fotografen met voorkennis en zijn meestal gemakkelijker te gebruiken dan spiegelreflexcamera's. De bediening van bridgecamera's is gemakkelijk of moeilijk, afhankelijk van de versie.
Als de uitwisselbaarheid van lenzen belangrijk voor je is, zijn compactcamera's en bridgecamera's uitgesloten, omdat ze vast ingebouwde lenzen hebben. Bridgecamera's zijn een goede keuze als je een groot zoombereik wilt. Opgemerkt moet echter worden dat een hoge vergroting gepaard gaat met een verhoogde gevoeligheid voor camerabewegingen, waardoor het beeld gemakkelijker kan vervagen. In de meeste gevallen moet daarom een statief worden gebruikt. Kies je voor een camera met een groot zoombereik, zorg dan dat deze een ingebouwde beeldstabilisator heeft die kleine trillingen compenseert.
Ook bij digitale camera's speelt de keuze van het beeldscherm een grote rol. Van een eenvoudig LC-scherm tot een Full HD-scherm met hoge resolutie, er is een bepaald scala aan verschillende schermen waarmee digitale camera's kunnen worden uitgerust. Touch-displays, die kunnen worden gebruikt om instellingen te maken, zijn praktisch gebleken. Als u graag vanuit ongebruikelijke perspectieven filmt of foto's maakt, kunt u een camera met draaibaar beeldscherm gebruiken, ideaal voor het maken van bijvoorbeeld zelfportretten ("selfies").
De resolutie (in megapixels) speelt ook een grote rol bij digitale camera's en is afhankelijk van de ingebouwde sensor. Het aantal megapixels zegt niet persé iets over de beeldkwaliteit; bepalend is de grootte van de sensor waarmee de camera is uitgerust. De reden hiervoor is dat grotere sensoren meer ruimte bieden waarop het licht kan vallen. Een compactcamera met een resolutie van 12 megapixels en een kleinformaat sensor levert een slechter beeld op dan een spiegelreflexcamera, die ook een resolutie van 12 megapixels heeft, maar is uitgerust met een grotere sensor. Het verschil wordt vooral duidelijk bij slechte lichtomstandigheden. Voorbeelden van kleinformaat sensoren zijn APS-C sensoren (APS-C = Advanced Photo System-Classic), terwijl full-format en middenformaat sensoren momenteel de meest waardevolle sensoren zijn. Sensoren in APS-C-formaat moeten niet worden verward met AP-sensoren (AP = Active Pixel), die ook worden gebruikt in digitale camera's en ook wel bekend staan als CMOS-sensoren (CMOS = complementaire metaaloxide-halfgeleider).
Om ervoor te zorgen dat de gevoelige sensor niet voortdurend aan licht wordt blootgesteld, is het belangrijk om een geschikte sluiter te gebruiken. De sluiter kan mechanisch of elektronisch zijn en gaat open zodra je de ontspanknop op de camera indrukt. De mechanische vergrendelingen omvatten centrale vergrendelingen of focal plane locks. Het eerste is te vinden in compactcamera's en bridgecamera's, het laatste in systeemcamera's en spiegelreflexcamera's. Een centrale sluiter is geïntegreerd in de lens en gaat open bij belichting. Een spleetsluiter daarentegen bestaat uit twee lamellaire gordijnen die de sensor snel achter elkaar loslaten en weer sluiten zodat er een soort spleet ontstaat.
Om de vastgelegde afbeeldingen op de pc te kunnen bekijken en bewerken, is het praktisch als een digitale camera is uitgerust met een interface voor gegevensoverdracht. Veel camera's bieden de mogelijkheid om foto's via een USB-kabel van het opslagmedium (bijvoorbeeld de SD-kaart) naar de computer over te brengen. Als u uw digitale camera voornamelijk voor het filmen wilt gebruiken, moet u ervoor zorgen dat u een HDMI-aansluiting heeft, zodat u uw HD-video's, Full HD-video's of 4K-video's op de televisie kunt bekijken.
Onze praktische tip: minimaliseer de ontspanvertraging
Idealiter maakt een digitale camera de foto direct na het indrukken van de ontspanknop. Dit is echter niet altijd het geval. In plaats daarvan moet u rekening houden met wat bekend staat als een ontspanknopvertraging bij het maken van foto's. Dit is de tijdspanne die verstrijkt tussen het bedienen van de ontspanknop en het daadwerkelijk maken van het beeld. De vertraging treedt vooral op bij autofocus, aangezien de camera enige tijd nodig heeft om scherp te stellen. Een truc om de vertraging van de ontspanknop te minimaliseren, is door het beeld vooraf te focussen. Houd hiervoor de ontspanknop halverwege ingedrukt, zodat de camera kan scherpstellen op het te fotograferen gebied. Op het cruciale moment druk je de ontspanknop helemaal in. Zolang de ontspanknop wordt ingedrukt, blijft de focus of afstand behouden.
FAQ - veelgestelde vragen over digitale camera's
Wat betekent de term Micro-Four-Thirds?
Veel systeemcamera's zijn gebaseerd op de zogenaamde Micro Four Thirds-standaard, die is ontwikkeld door de twee grote fabrikanten Olympus en Panasonic. De MFT-standaard is speciaal ontworpen voor spiegelloze digitale camera's en vertegenwoordigt een verdere ontwikkeling van de Four Thirds-standaard, die is gereserveerd voor digitale SLR-camera's. De MFT-standaard maakt het mogelijk om slechts een kleine afstand tussen de lens en de sensor aan te houden en vormt daarmee de basis voor het compacte ontwerp van spiegelloze camera's.
Optische en digitale zoom - wat is het verschil?
Een digitale zoom werkt als inzoomen op een geopende afbeelding op een smartphone of pc. Het beeldgedeelte wordt kleiner en de kwaliteit gaat achteruit. Dit komt doordat het beeldgedeelte alleen uitgerekt is. Een optische zoom is daarentegen een echte zoom. Het verandert de brandpuntsafstand door de objectieflens heen en weer te bewegen. De resolutie blijft hetzelfde en de beeldkwaliteit blijft behouden. De camera's in smartphones zijn meestal uitgerust met een digitale zoom, terwijl digitale camera's een optische zoom hebben.
Wat is een pixel of megapixel?
Elk digitaal beeld bestaat uit een veelvoud aan pixels. Dit zijn dragers van bepaalde kleurinformatie en tegelijkertijd de kleinste grafische eenheden die op een computer kunnen worden weergegeven. Een miljoen pixels komt overeen met een megapixel. De term megapixel wordt nu beschouwd als een meeteenheid die wordt gebruikt om sensor- en beeldresoluties te specificeren.