Advies
Zonne-energiesets voor het gebruik van hernieuwbare energiebronnen
Zonnecellen vormen de meest gunstige technologie voor de opwekking van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen. Naast windenergie (52%) levert zonne-energie een belangrijke bijdrage aan de energietransitie. Alle informatie over zonne-energiesystemen vindt u op deze pagina.
Elektriciteit genereren uit hernieuwbare energiebronnen wordt steeds belangrijker.
Stroomopwekking uit wind, zon en andere hernieuwbare energiebronnen levert een belangrijke bijdrage aan de energietransitie en zorgt voor een verlaging van de energierekening.
Zonnesystemen, ook wel fotovoltaïsche of PV-systemen genoemd, bieden particulieren en bedrijven de mogelijkheid om elektriciteit te produceren met behulp van zonne-energie.
"Groene" elektriciteit kan rechtstreeks worden verbruikt, worden opgeslagen in loodbatterijen voor later gebruik of aan het openbare net worden geleverd.
In de loop van de afgelopen jaren zijn de aankoopprijzen van zonnepanelen sterk gedaald, zodat met systemen uit de zonne-energiesector een kosteneffectieve instap in milieuvriendelijke, duurzame warmte- en stroomopwekking mogelijk is.
Zonne-energiesystemen bieden vele voordelen: Enerzijds is fotovoltaïsche energie een milieuvriendelijke vorm van elektriciteitsopwekking. De zon is een onuitputtelijke energiebron - en bovendien gratis beschikbaar. Bij de opwekking van energie worden geen CO2-emissies geproduceerd.
Anderzijds verlaagt fotovoltaïsche energie de elektriciteitskosten. De noodzaak om elektriciteit aan het openbare net te onttrekken wordt aanzienlijk verminderd dankzij zonne-energie. Of het nu gaat om een woning, werkplaats of productiehal, afhankelijk van het vermogen van het zonne-energiesysteem kan een zekere mate van elektriciteitszelfvoorziening worden bereikt.
Met compacte zonnesystemen, zogenaamde stand-alone systemen, kan op elke plaats elektriciteit beschikbaar worden gemaakt - mits er zonne-energie is. In de tuin, op de boot of in de stacaravan kunnen allerlei elektrische apparaten worden bediend met behulp van stand-alone systemen.
Een zonne-energieset bestaat uit verschillende onderdelen die optimaal op elkaar moeten worden afgestemd. Deze omvatten zonnemodules, laadregelaars, stroomopslagunits, aansluitkabels en accessoires voor montage en installatie op het dak of op een open ruimte.
In de regel vormen meerdere onderling verbonden zonnecellen een zonnemodule. Zij vormen het hart van elk fotovoltaïsch systeem. Om een 230V-voorziening te realiseren zijn ook voor fotovoltaïsche panelen omvormers nodig. Fotovoltaïsche systemen zonder omvormer kunnen 12V-apparaten zoals kleine huishoudelijke apparaten in de camper bedienen. De overdag opgewekte elektriciteit wordt opgeslagen in de elektriciteitsopslag om op een later tijdstip te worden gebruikt. Laadregelaars zorgen ervoor dat de zonnebatterijen zo lang mogelijk meegaan en regelen de verdeling van de energie tussen de consument en de energieopslag.
Welke montage- en installatietoebehoren nodig zijn, hangt af van de plaatselijke omstandigheden en het zonnesysteem. Voor de hoogst mogelijke elektriciteitsopbrengst kunnen speciale beugels nodig zijn om de zonnepanelen in een optimale hoek ten opzichte van de zon te monteren.
Zonnecellen op het eigen dak of op open plekken hoeven niet alleen te dienen om elektriciteit op te wekken. Bij thermische zonne-energie wordt zonne-energie gebruikt om warmte op te wekken: om water te verwarmen of om verwarming te ondersteunen.
Het aanbod van zonne-energiesystemen is groot. Er is geschikte fotovoltaïsche technologie voor elke behoefte, zowel netgekoppeld als zelfvoorzienend.
Volledige netgekoppelde fotovoltaïsche systemen vereisen vaak grotere oppervlakken voor de zonnecollectoren, die zich uitstrekken over de daken van gebouwen. Ze zijn gekoppeld aan het openbare elektriciteitsnet, waardoor overtollige zonnestroom kan worden doorgegeven in ruil voor een feed-in tarief.
Off-grid zonnesystemen of kleinschalige zonnesystemen worden vooral gebruikt waar geen elektriciteitsnet beschikbaar is - bijvoorbeeld in een zomerhuisje, in een stacaravan of zelfs tijdens buitenactiviteiten om batterijen op te laden. Ze zijn verkrijgbaar als complete sets, zodat er geen tijdrovende planning of montage nodig is.
In onze online shop vindt u zonnesystemen en compacte zonnesets alsook ventilatiesystemen op zonne-energie. Hier wordt de ventilator aangedreven door zonne-energie. Dergelijke systemen worden bijvoorbeeld gebruikt in kassen, magazijnen of overdekte zwembaden.
Waarschijnlijk het belangrijkste aankoopcriterium van een zonnesysteem is het vermogen, dat wordt gespecificeerd in Wp (Wattpiek) of kWp (Kilowattpiek). Deze specificatie maakt het mogelijk het piekvermogen van verschillende zonnemodules te vergelijken. Het vermogen wordt gemeten en berekend onder gestandaardiseerde testomstandigheden. De efficiëntiegraad geeft informatie over hoe efficiënt individuele zonnepanelen zijn.
Voordat u individuele zonnepanelen of een compleet fotovoltaïsch systeem koopt, is het belangrijk de individuele behoeften aan vermogen en energie te berekenen en rekening te houden met de bedrijfstijden van de verbruikers. Op basis van deze kengetallen kunt u de optimale modulegrootte, batterijcapaciteit en een geschikte laadregelaar voor uw stroomverbruik bepalen en uw zonne-energiesysteem plannen.
Onze zonne-installatie calculator helpt u om de juiste technologieën en modules voor uw 12V solarsysteem te vinden.
Voor het systeem is een geschikt oppervlak nodig waarop een zonnepaneel of meerdere modules kunnen worden gemonteerd. De systemen leveren de beste prestaties wanneer ze op het zuiden zijn gericht en er geen schaduw is van naburige gebouwen of bomen. Een helling van ongeveer 30° wordt aanbevolen.
Er zijn verschillende mogelijkheden voor installatie, zoals op het dak. Schuine daken en platte daken bieden ideale omstandigheden. Het grootste deel van hun naar de hemel gerichte oppervlak wordt toch niet voor andere doeleinden gebruikt. De installatie op het dak kan meestal worden uitgevoerd op de bestaande dakbedekking of het bestaande oppervlak zonder dat deze zijn vroegere beschermende functie verliest. In geval van twijfel moeten het draagvermogen en de statica van de dakconstructie met een gespecialiseerd bedrijf worden opgehelderd voordat modules over een groot oppervlak worden geïnstalleerd.
Als er geen geschikt dakoppervlak beschikbaar is, kunnen de zonnepanelen ook op open plekken of groene zones worden geïnstalleerd. Voorwaarde is dat er geen extra oppervlakken door het zonnestelsel worden afgesloten.
Hoe wordt een solarsysteem correct berekend?
Het potentieel van een PV-systeem hangt af van drie factoren: de duur van de zonnestraling, het aantal en de oppervlakte van de geïnstalleerde zonnepanelen en de gebruikte technologie. Met de gratis zonnecalculator van Conrad kunt u nagaan hoe groot uw nieuwe fotovoltaïsche installatie moet zijn om voldoende zonne-energie op te wekken en uw eigen energie te produceren. De online calculator is een handig hulpmiddel bij het plannen van uw eigen 12 V solarsysteem.
Voer in de solarsysteem-calculator het aantal en het vermogen in van de verbruikers die u met zonne-energie wilt laten werken. Tel vervolgens de verwachte bedrijfstijd van het systeem per dag op. Op basis van deze informatie bepaalt de calculator de benodigde componenten voor uw zonnestroomsysteem tot een maximale energiebehoefte van 2880 Wh.
De berekening op basis van uw vermogensbehoefte dient als basis voor de aanschaf van een passend systeem. Daarnaast krijgt u tips over de keuze van de juiste zonnepanelen, de modulegrootte, de laadregelaar en de accucapaciteit. De solarcalculator brengt u een stap dichter bij uw eigen systeem voor het gebruik van alternatieve energie. Probeer de zonnecalculator meteen uit en ontdek welk vermogen uw kleine zonne-installatie moet hebben.
Tip: optimale uitlijning van fotovoltaïsche systemen
Als u het grootste deel van uw eigen elektriciteitsverbruik met solarsystemen wilt dekken, hebt u een oppervlak nodig waarop de zonnepanelen idealiter onder een hellingshoek van 30° tot 35° naar het zuiden kunnen worden gemonteerd. Schuine en platte daken worden vaak gebruikt om groene stroom op te wekken, maar ook open ruimtes zijn mogelijk. Het is belangrijk dat er geen schaduw wordt geworpen door bomen of naburige gebouwen.
FAQ – veelgestelde vragen over solarsystemen
Zijn solar-energiesystemen hetzelfde als solar-warmtesystemen?
Solarstroom- en solarwarmtesystemen gebruiken de zon als grootste energiebron, maar vervullen verschillende functies. Terwijl solarstroomsystemen zonnestraling omzetten in elektriciteit, maakt thermische zonne-energie gebruik van de zon om warm water te verwarmen en verwarming te ondersteunen.
Onder welke standaard testomstandigheden wordt het elektrisch vermogen van zonnepanelen gemeten?
Het elektrisch vermogen van solarsystemen wordt uitgedrukt in Wp (Wattpiek). Vaak vindt u ook specificaties in kWp (kilowattpiek), MWp (megawattpiek) of GWp (gigawattpiek). De waarden worden gemeten onder standaard testomstandigheden (STC), die aan de volgende criteria moeten voldoen: een celtemperatuur van 25 °C, een instraling van 1000 watt per vierkante meter en een zonnespectrum van 1,5 AM (luchtmassa). In de praktijk worden deze waarden echter zelden of nooit bereikt.
Wat zegt het rendement van solarsystemen?
Als u de aanleg en installatie van een compleet zonne-energiesysteem plant, zult u de term rendement tegenkomen. Aan de hand van dit percentage kunt u zien hoe efficiënt een zonnecel werkt. Een hoog rendement betekent dat de zonnecellen zonlicht kunnen omzetten in elektrische energie.
Welke financieringsprogramma's zijn er voor zonne-energie?
Voor klimaatbescherming en de energietransitie worden thermische zonne-energie en zonnestroom op verschillende manieren gestimuleerd. Specifieke details zijn te vinden in de huidige wetgeving. Relevant in dit verband zijn de Wet Hernieuwbare Energie Warmte (EEWärmeG) en de Wet Hernieuwbare Energie (EEG). Er zijn onder meer subsidies voor de opslag van elektriciteit. Ook laagrentende leningen voor zonne-energiesystemen moeten in aanmerking komen voor financiering. Bovendien kunnen eigenaren profiteren van het feed-in tarief van de overtollige zonnestroom.
Moeten solarsystemen worden gereinigd?
Voor een blijvend hoog rendement en een optimale werking is het zinvol de afzonderlijke modules regelmatig te reinigen. Zonnepanelen met een lage hellingshoek worden geacht gevoeliger te zijn voor vervuiling en moeten daarom vaker worden gereinigd. Milde reinigingsmiddelen en kalkarm water volstaan hiervoor. Hoe vaak er gereinigd moet worden hangt af van de hellingshoek en de locatie van de zonne-energiesystemen.