Alle producten
Meest gekocht
Meest gekocht
Best beoordeelde producten
Best beoordeelde producten
Advies
Of u nu externe opslagmedia wilt gebruiken voor een privé gegevensback-up of een hogere opslagcapaciteit in het bedrijf nodig hebt: Er is een breed scala aan opslagmedia voor zakelijk, thuis- en privégebruik.
In een praktisch overzicht tonen wij u de verscheidenheid waaruit u kunt kiezen.
Gegevensdragers worden gebruikt om informatie zoals teksten, beelden, programma's, enz. in digitale vorm op te slaan en later toegankelijk te maken. Dergelijke back-ups zijn belangrijk voor gevoelige gegevens zoals facturen, maar ook voor dierbare herinneringen.
Er bestaan verschillende technologieën om dit te realiseren. In principe worden drie vormen van opslag onderscheiden:
Het elektronische opslagmedium
Een elektronisch opslagmedium werkt met halfgeleiders en is bij de meeste mensen vooral bekend in de vorm van RAM.
Subtypes zijn DRAM (Dynamic Random Access Memory) en SRAM (Static Random Access Memory) en EPROM, het medium dat in de jaren negentig werd gebruikt.
Dit laatste is vervangen door EEPROM en flash-geheugen. EEPROM is "alleen-lezen geheugen". Flashgeheugens (ook wel flashkaart of geheugenkaart genoemd) zijn speciale EEPROMs waarbij de bytes niet afzonderlijk kunnen worden gewist.
Het magnetische opslagmedium
Dit opslagmedium maakt gebruik van magnetiseerbare materialen en slaat informatie op door gebieden magnetisch op te laden.
Het patroon wordt via een lees-/schrijfkop uitgelezen of tijdens het schrijven gewijzigd. Tot deze opslagmedia behoren niet alleen oude gegevensdragers zoals magnetische banden en Zip-disks, maar ook harde schijven van de HDD-groep (Hard Disc Drive).
Het optische opslagmedium
Iedereen die met een CD-brander gegevens op een audio-CD opneemt of via een DVD-station gegevens op lege DVD's brandt, gebruikt optische opslagmedia.
Hetzelfde geldt voor de Blu-Ray disc. De opslagtechnologie gebruikt een laserstraal om gegevens op te slaan. Een laser scant later bij het uitlezen de opslagmedia in CD-spelers en dergelijke.
Ze worden permanent geïnstalleerd in de computer, werkstation of notebook, tablet en co. Naast het hoofdgeheugen dienen harde schijven als permanente interne opslagmedia. Ze bieden opslagcapaciteit voor zowel particuliere als zakelijke pc's.
Harde schijven worden onderverdeeld in HDD en SSD. De harde schijf werkt magnetisch, de solid state drive als flash-geheugen.
Interne harde schijven worden rechtstreeks in de computer geïnstalleerd en maken gebruik van de 2,5 en 3,5 inch vormfactoren.
Externe opslag
De groep externe opslagmedia omvat alle media die op een mobiel apparaat zijn aangesloten. Dit gebeurt vaak via een USB-interface. Zo kunnen USB-geheugensticks en externe harde schijven worden aangesloten.
SD-kaarten maken geen gebruik van een USB-aansluiting omdat zij hun eigen interfaces hebben. CD-ROM's, DVD's en Blu-Ray-schijven worden ook anders ingelezen, namelijk via hun stations.
Lege schijven
Ook al heeft het diskettestation van oude computers zijn langste tijd gehad, stations voor CD's, DVD's en Blu-Rays worden nog steeds gebruikt.
De lege schijven worden erin gestoken en beschreven. Na opname zijn blanco discs geschikt als mobiele gegevensdragers voor back-ups of kunnen ze gemakkelijk worden gebruikt op apparaten van klanten voor presentaties.
SD-cards
De digitale geheugens werken met flash en worden hoofdzakelijk gebruikt in twee formaten: SD-kaart en microSD-kaart.
Sinds 2019 kunnen grote hoeveelheden gegevens tot 1 terabyte worden opgeslagen.
De meeste fabrikanten bieden 16, 32 of 64 GB voor conventioneel gebruik.
Apple-geheugen
Apple geheugen wordt als een aparte categorie vermeld omdat Apple voor zijn producten eigen geheugencomponenten gebruikt die niet compatibel zijn met andere producten.
Ze worden in de daarvoor bestemde sleuven in de MacBook gestoken.
USB-Sticks
USB-sticks worden ook veel gebruikt. Er is geen USB-kabel nodig, aangezien de stick zelf voor de interface zorgt en vrijwel universeel kan worden gebruikt.
Ook hier gaat het om een flash-geheugen dat verschillende niveaus van gegevensoverdracht mogelijk maakt, afhankelijk van de USB-generatie. Een USB-stick met interface 3.1 (Super Speed +) kan een gegevensoverdrachtsnelheid van 10 Gbit/s bereiken. De opslagcapaciteit van USB-sticks varieert sterk, afhankelijk van het model, en ligt tussen 1 en 512 GB.
Voor privégebruik is 8 tot 32 GB meestal voldoende. In de zakelijke sector moeten USB-sticks van 64 GB of meer worden overwogen.
Harde schijven
Harde schijven kunnen niet alleen intern in de behuizing worden geïnstalleerd, maar ook extern worden aangesloten.
Het is raadzaam hier SSD's te gebruiken, omdat SSD-harde schijven geen bewegende delen hebben en de veiligheid van de gegevens dus niet in het gedrang komt tijdens het vervoer.
Aanbevolen worden docking stations voor harde schijven, die zonder moeite kunnen worden aangesloten en vaak over meerdere slots beschikken.
Naast de eigenlijke opslagmedia zijn er nog een aantal andere apparaten die van belang zijn voor een volledig overzicht.
Hiertoe behoren vooral datacloners. Zij vergemakkelijken het dupliceren van opslaggegevens. Naast kopieerstations en wisstations voor harde schijven zijn er USB-kopieerstations in gebruik.
Bij gebrek aan geschikte interfaces zijn geheugenkaartadapters geschikt. Zij kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om een microSD-kaart in een SD-adapter te steken, waardoor deze via de SD-sleuf op de terminal leesbaar wordt.
Geheugenkaartlezers zijn ook nuttig. Multikaartlezers hebben een USB-aansluiting voor eindapparatuur en maken het mogelijk SD- en microSD-kaarten in te voeren.
Onze praktische tip: Veilig opbergen
Vakken voor USB-sticks, geheugenkaarten en externe harde schijven zijn geen apparaten, maar wel praktische accessoires. Als u regelmatig opslagmedia meeneemt naar het thuiskantoor, kunt u deze optimaal beschermen.
Gezien het frequente gebruik van clouddiensten is externe opslag een belangrijke concurrent geworden. Cloudopslag heeft het voordeel dat het overal toegankelijk is als er internettoegang is.
Eenmaal geüpload naar een cloud zijn de gegevens echter kwetsbaarder voor aanvallen, bijvoorbeeld als er beveiligingslekken zijn in de clouddiensten. Externe opslag is daarom nog steeds de veiligste optie, vooral in de zakelijke sector. Bovendien zijn opslagmedia niet afhankelijk van internettoegang, wat ook meer speelruimte biedt bij het gegevensbeheer.
Verwante onderwerpen op het gebied van opslagmedia
Hebt u geen opslagruimte meer voor belangrijke foto's of documenten op uw notebook of smartphone? Verwijder ze niet uit pure wanhoop, maar koop een van onze compacte opslagoplossingen om uw bestanden veilig te bewaren.