Alle producten
Meest gekocht
Meest gekocht
Best beoordeelde producten
Best beoordeelde producten
Advies
Ventilatietechniek: ventilatie van ruimten, airconditioning en verbetering van de luchtkwaliteit
Lucht beïnvloedt het welzijn en de prestaties op de werkplek. Een goede ventilatie zorgt voor een gezond klimaat en een aangename werkomgeving. Airconditioning- en ventilatietechnologie heeft tot taak de luchtkwaliteit te verbeteren. Daarom worden ventilatiesystemen overal gebruikt waar permanente gecontroleerde ventilatie gewenst is, afgestemd op het betreffende gebouw en het individuele gebruik. Dit is vooral belangrijk wanneer er veel mensen aanwezig zijn.
Ventilatietechniek omvat een breed scala van taken in verband met de toevoer en afvoer van lucht en de uitwisseling van lucht. Ventilatiesystemen voeren verse lucht van buiten aan en brengen voldoende zuurstof in de ruimten. Zij voeren verontreinigde lucht af naar de buitenlucht, regelen de samenstelling van de lucht en maken het zo nodig mogelijk de temperatuur, de vochtigheid en het gehalte aan verontreinigende stoffen in de ruimte aan te passen door geconditioneerde lucht toe te voeren. Filtersystemen houden zwevende stoffen tegen.
De goede menging van toevoerlucht met ruimtelucht zorgt voor een comfortabele atmosfeer en verbetert de concentratie.
In gesloten ruimten veroorzaakt de ademhaling een gestage toename van ongewenste kooldioxide als natuurlijk gevolg van het menselijk metabolisme. Afhankelijk van het aantal personen in de kamer en de duur van het verblijf neemt de concentratie van metabolische excreties snel toe. Bovendien geven zowel meubilair als technische apparatuur en installaties schadelijke stoffen af aan de lucht in de ruimte.
Het toenemende gehalte aan verontreinigende stoffen in de lucht blijft niet zonder gevolgen: vermoeidheid, hoofdpijn en moeheid zijn typische gevolgen van onvoldoende geventileerde ruimten.
Waar is er behoefte aan ventilatietechniek?
Ventilatietechnologie en luchtbehandelingskasten (AHU's) bieden in gebouwen grote voordelen op het gebied van verwarming, airconditioning en energiebesparing. In veel operationele gebouwen, productiefaciliteiten en woongebouwen is natuurlijke ventilatie en afzuiging via ramen en deuren niet voldoende. Hoewel verse lucht naar binnen stroomt door het tijdelijk openen van ramen en deuren, is de toevoer van verse lucht niet voldoende voor een adequate luchtverversing en -uitwisseling. Bovendien is er in kamers zonder ramen of openingen in het dak geen regelmatige luchtverversing. Ruimteventilatiesystemen zorgen hier voor een betrouwbare mechanische ventilatie.
Er zijn toepassingsgebieden in de industrie, kantoren, administratiegebouwen, keukens, sanitaire ruimten, verkoopruimten, recreatieruimten, productiehallen, werkplaatsen, opslagruimten en in de evenementenbranche. Hier verwijderen de systemen, die deel uitmaken van de technische gebouwuitrusting en het onderhoud, verwarmings- en koellasten, CO2, geuren, dampen, stof, ziektekiemen en andere luchtverontreinigende stoffen.
Gecontroleerde luchtcirculatie bevochtigt en ontvochtigt gebouwen, en zorgt voor een efficiënte distributie van thermisch behandelde lucht voor verwarming en koeling. Een voor het gebouw geoptimaliseerde ventilatie voorkomt de vorming van onaangename geuren en schimmel. Bovendien voorkomen ventilatoren schade aan het gebouwweefsel door vocht of droogte.
De keuze van het juiste ventilatiesysteem hangt vooral af van de vraag of u in de eerste plaats wilt ventileren, bevochtigen, ontvochtigen, verwarmen of koelen.
Hoe werkt een beluchting- en afzuigingssysteem?
Ventilatiesystemen bestaan uit een luchtkanaalsysteem en een ventilatiesysteem voor het aanzuigen of afzuigen van lucht. Verse lucht of thermisch verwerkte lucht bereikt de aangesloten ruimten via ventilatiebuizen, -kanalen en -schachten. Tegelijkertijd zuigt het systeem de gebruikte lucht af via luchtafvoerkanalen en voert deze naar buiten (luchtafvoersystemen) of, na behandeling, weer naar binnen (recirculatiesystemen, circulatiesystemen). In moderne ventilatiesystemen wordt de lucht meestal in aparte kanalen getransporteerd, zodat de twee luchtstromen niet met elkaar in contact komen. De circulatiesnelheid is afhankelijk van het volume van de te voeden ruimten, de dimensionering van de luchtkanalen, de luchtdruk en de capaciteit van het systeem.
Warmteterugwinning in ventilatiesystemen?
Ventilatiesystemen met warmteterugwinning zijn van groot belang vanuit het oogpunt van energie-efficiëntie, zuinig gebruik van het gebouw en vanuit ecologisch oogpunt om het milieu te beschermen. Deze systemen winnen een deel van de warmte of koude terug die in het gebouw aanwezig is of die tijdens de productie ontstaat. Dit betekent dat de lucht slechts in beperkte mate extra verwarmd of geklimatiseerd hoeft te worden.
Warmteterugwinning is gebaseerd op de overdracht van thermische energie van de gebruikte uitlaatlucht naar de koelere verse lucht. Dit bespaart duurzaam op stookkosten en ontlast uw bijkomende bedrijfskosten.
Drie processen voor warmteterugwinning die in ventilatiesystemen zijn ingeburgerd:
- Bij recuperatieve warmteterugwinning wordt de thermische energie via een warmtewisselaar overgedragen tussen de afvoer- en de toevoerluchtstroom.
- Bij regeneratieve warmteterugwinning wordt de afvoer- en toevoerlucht met een tijdvertraging door een vloeibare of vaste warmteaccumulator geleid. Het onttrekt de thermische energie aan de afvoerlucht, slaat deze tijdelijk op en geeft deze vervolgens af aan de toevoerlucht.
- Bij warmteterugwinning via warmtepompen wordt de warmte van de afvoerlucht overgebracht naar een transportmedium met een laag kookpunt. Met behulp van een compressor en druk stijgt de temperatuur van het transportmedium totdat het kan worden gebruikt voor verwarming of koeling.
Hoe kan de efficiëntie van ventilatiesystemen worden verbeterd?
Om economische redenen en met het oog op een doeltreffende klimaatbescherming speelt het zuinig gebruik van energie voor ventilatie in gebouwen een steeds belangrijkere rol. Ventilatiesystemen van het nieuwste ontwerp werken efficiënt, besparen energie en zijn stil. Dankzij energiebesparingen verdient modernisering of vervanging van bestaande ventilatiesystemen zich vaak al na korte tijd terug. U profiteert op lange termijn van de verminderde energiebehoefte.
Als u niet het hele ventilatiesysteem wilt vervangen, is het raadzaam om onderdelen die op leeftijd raken te vernieuwen. Krachtige ventilatoren met elektronische snelheidsregeling brengen frisse lucht in de kamers en uit het gebouw zonder tocht en met een laag geluidsniveau. Ventilatieroosters en luchtafvoerroosters in verschillende uitvoeringen passen harmonieus in het ontwerp van de ruimte.
Naast centrale ventilatie zijn wandventilatoren, plafondventilatoren, buisventilatoren, radiaalventilatoren en insteekventilatoren verkrijgbaar. Met verbeterde luchtafvoerregelingen en sensoren passen de systemen hun prestaties de klok rond aan de werkelijke vraag aan.
Stromingsgeoptimaliseerde ventilatiebuizen en -slangen worden gekenmerkt door een lage weerstand bij het transport van de toevoer- en afvoerlucht. Vlakke kanaalventilatiesystemen zijn ruimtebesparende oplossingen voor luchttoevoer in beperkte bouwkundige omstandigheden. Filters verwijderen stof, vuil en pollen uit de toevoerlucht.