Alle producten
Meest gekocht
Meest gekocht
Best beoordeelde producten
Best beoordeelde producten
Advies
In ons assortiment vindt u stekkerdozen voor elk doel. Voor op kantoor, industrieel gebruik of buiten in de tuin. Met 2 stopcontacten of 12, waar bent u naar op zoek? In de tekst hieronder gaan wij dieper in op de verschillende mogelijkheden stekkerdozen.
Wat zijn stekkerdozen?
Stekkerdozen zijn een belangrijk onderdeel van de elektrische installatie binnen de bouwtechnologie op het gebied van elektrische systemen voor laagspanning, waaronder het bereik tot 1.000 volt AC en tot 1.500 volt DC. Ze worden meestal gebruikt om een stopcontact van het 230 volt-netwerk naar een voedingspunt te leiden en tegelijkertijd om verschillende plug-in-opties beschikbaar te maken. Een stekkerdoos maakt het mogelijk om meerdere verbruikers via een enkel stopcontact van stroom te voorzien. Stekkerdozen hebben minimaal twee stopcontacten en zijn deels voorzien van schakelaars en overspanningsbeveiliging. Ze zijn verkrijgbaar met en zonder kabelaansluiting.
Welke stopcontacten zijn bij Conrad verkrijgbaar?
Tuin stopcontacten
Deze categorie bevat stopcontacten die voornamelijk zijn ontworpen voor gebruik buitenshuis. Er zijn verschillende uitvoeringen, sommige met een “sieradenlook”, zodat de stopcontacten bijvoorbeeld optisch in rotstuinen kunnen worden gestoken. Veel van de stekkerdozen n in deze categorie zijn uitgerust met aardingspennen, andere in de vorm van kolommen van weerbestendig plastic of metaal. Hieronder vallen ook zogenaamde stekkerdozen, waarmee netaansluitingen kunnen worden afgesloten tegen contact en vocht en die ervoor zorgen dat een elektrische aansluiting niet per ongeluk wordt losgekoppeld. Als sets met meerdere stopcontacten worden deze aangeboden als verdeelkasten.
Sommige modellen hebben ingebouwde timers. De meeste tuinstopcontacten hebben beschermingsklasse IP44 (beveiligd tegen toegang met een draad en tegen spatwater rondom).
Steekbare elektrische installatie "Gesis"
Met dit systeem kan de stroomvoorziening worden geleverd in een gereedschapsloze installatie. Dit betreft het tot stand brengen van de elektrische aansluitingen. Uitsnijdingen en doorbraken worden op een conventionele manier gemaakt. De aansluiting van de stroomvoerende elementen vindt plaats via onderling gestandaardiseerde stekkers, verdelers en stopcontacten. Er zijn verschillende stopcontacten beschikbaar, sommige met extra USB-oplaaduitgangen.
Stopcontactsplitters
Stopcontactsplitters dienen voornamelijk om het aantal beschikbare slots te vermenigvuldigen en zijn meestal ontworpen zonder kabelverlenging, maar mét aan/uit schakelaars en kinderbeveiliging. Sommige modellen hebben interne aardlekschakelaars of persluchtleidingen. De behuizingen van industriële versies zijn slagvast en bestand tegen agressieve media. (Opvouwbare) ophangingen zijn vaak geïntegreerd. De stopcontacten zijn beschermd tegen spatwater en vuil met een afdichtring en zelfsluitende scharnierende deksels (IP44).
Stekkerdozen
Stekkerdozen met één tot twaalf stopcontacten zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid en uitrusting. Ze zijn verkrijgbaar voor verschillende soorten connectoren en zijn meestal voorzien van schakelaars en kinderbeveiliging. De stekkerdozen met overspanningsbeveiliging zijn technisch afgestemd op de beveiligingsbehoeften van de aan te sluiten apparaten.
19-inch standaardstrips zijn ook beschikbaar voor installatieoplossingen. Naast de inmiddels klassiek geworden master-slave-stekkerdozen, zijn er modellen die te bedienen zijn via een webbrowser of met een app van de provider. Andere mogelijke kenmerken zijn het aantal schakelaars op de balk, programmeerbare, roteerbare, intrekbare stekkerdozen die worden aangevuld met een timer.
Stekkerdoosmodules
Het modulesysteem biedt (bijna) gereedschapsloze installatie van extra benodigde stopcontacten. De modules zijn met elkaar verbonden met de zogenaamde Wieland connector en aan de uiteinden voorzien van beschermkappen. Het systeem is ook geschikt voor DIN-railmontage. Schakelbare elementen met kinderbeveiliging en USB en master / slave-functie zijn beschikbaar.
Stekkerdoos accessoires
Bevestigingsoplossingen, afdek- en afdichtingssets zijn verkrijgbaar als accessoires.
"VARIO TOWER" - stekkerdoostoren
De "VARIO TOWER" is een modulesysteem ontwikkeld door het Duitse bedrijf EHMANN: De 230 volt-voeding wordt altijd centraal voortgezet in de steekbare toren. De insteekmodules zijn uitgerust met master-slave-functionaliteit, ISDN-verdelers, geïntegreerde overspanningsbeveiliging en met en zonder afzonderlijke schakelaars.
Veelgestelde vragen over stekkerdozen
Waar moet u op letten bij het gebruik van stekkerdozen?
Veiligheid heeft topprioriteit. Veel normen, voorschriften, verordeningen en wetten zijn van toepassing op elektrische systemen, die alleen geautoriseerde elektriciens toestaan elektrische systemen commercieel te installeren of reparaties of wijzigingen aan bestaande elektrische installaties uit te voeren. De vereiste kwalificatie wordt beschreven in DIN VDE 1000-10.
Elektronisch installatiemateriaal moet altijd voldoen aan de geldende voorschriften en normen. Gebruik voor meer informatie de gegevensbladen van de producten, die meestal gratis te downloaden zijn.
Wanneer een apparaat wordt geopend en de stopcontacten defect zijn, worden onder spanning staande delen blootgesteld, wat het risico op een elektrische schok met zich meebrengt. Het onderhoud en reparatie van stekkerdozen moet worden gedaan door een specialist. Dergelijke werkzaamheden mogen pas worden uitgevoerd nadat deze componenten zijn losgekoppeld van de netspanning.
De voedingsspanning mag alleen worden aangevoerd via professioneel geïnstalleerde voedingsdraden.
Het totaal van de diensten van de aangesloten verbruikers mag het toegestane totale laadvermogen van de meervoudige contactdoos niet overschrijden.
Volg de installatie-instructies van de fabrikant precies voor de te installeren stopcontacten.
In het geval van externe schade veroorzaakt door transport of onjuiste behandeling, mag een stekkerdoos niet worden gebruikt. Als u dergelijke schade opmerkt, moet u het onderdeel onmiddellijk uitschakelen.
De meeste stekkerdozen zijn ontworpen voor gebruik binnenshuis. Er bestaan uitzonderingen voor tuinstopcontacten en modellen voor industrieel gebruik met de beschermingsklasse gegarandeerd door de fabrikant.
De garantie vervalt bij opening of andere ingrepen.
Waar moet u op letten bij het vervangen van stekkerdozen?
Alleen stekkerdozen met dezelfde elektrische parameters mogen worden vervangen. Denk bij het vervangen ook aan het ontwerp, op voorwaarde dat het uiterlijk van het model een rol speelt voor uw doeleinden.
Hoe zijn gebreken in stekkerdozen merkbaar?
De meest voorkomende symptomen zijn:
meervoudige, onverwachte uitschakeling van stroomonderbrekers en / of zekeringen
Barsten in kunststof behuizingen en corrosie op pluggen
Optisch zichtbare kabelbreuken bij behuizingsopeningen
Slecht vergrendelbare schakelaars, zichtbare vonken en / of knetteren op schakelaars. Dit kan gepaard gaan met een brandlucht.
Ongewoon verwarmende kabels