Alle producten
Meest gekocht
Meest gekocht
Best beoordeelde producten
Best beoordeelde producten
Advies
Deze tekst is automatisch vertaald.
Interessante feiten over monitoren
-
Overzicht van monitoren
-
Wat is belangrijk voor een goede monitor?
-
Bewaakt gematigde eisen
-
Gaming-monitoren
-
Monitoren voor professionele toepassingen
-
Gemeenschappelijke monitorinterfaces
-
Welke soorten panelen zijn er voor monitoren?
-
Onze praktische tip: kalibreer de monitor
-
FAQ - Veel gestelde vragen over monitoren
Overzicht van monitoren
De serieuze voordelen die een LCD (liquid crystal display) heeft boven een oude buismonitor, zijn op het eerste gezicht duidelijk. LCD-monitoren zijn plat en licht. Bovendien hebben ze een aanzienlijk lager energieverbruik en zijn ze ook flikkervrij. Als zo'n monitor nog steeds zou flikkeren, komt dat meestal omdat het niet goed wordt bediend. De platte displays zijn verkrijgbaar in formaten van minder dan 15 inch tot meer dan 60 inch. Met een passende beugel kunnen ze zelfs eenvoudig aan de muur worden gemonteerd. In onze online shop vind je naast muurbeugels ook andere accessoires.
Wat is belangrijk voor een goede monitor?
Allereerst is het belangrijk om duidelijk te maken waarvoor het beeldscherm moet worden gebruikt. Een beeldscherm voor incidenteel thuisgebruik heeft totaal andere eisen dan bijvoorbeeld een model voor een professionele fotograaf of graficus of een kantoormonitor die dagelijks 8 of 10 uur wordt gebruikt. Het is vooral belangrijk dat uw ogen niet moe worden van reflecties op het scherm. Als u een scherm heeft met een reflecterend oppervlak (verblinding), kunt u indien nodig een antireflecterende film gebruiken. Speciaal voor notebookschermen zijn er ook zogenaamde privacyfilms verkrijgbaar die een zijaanzicht van het scherm verhinderen. Dit is bijvoorbeeld handig als u met de trein reist als u niet wilt dat uw buurman u aan het werk ziet.
Bewaakt gematigde eisen
Als u maar een beetje met uw computer op het internet surft, e-mails schrijft en misschien toch het ene of het andere kantoordocument wilt bewerken, is een goedkope monitor in de meeste gevallen voldoende. Het is raadzaam om een schermformaat van minimaal 21,5 inch te kiezen en let op een resolutie die niet onder Full HD ligt. Pc-monitoren met een diagonaal tussen 22 en 24 inch zijn ideaal voor de meeste vereisten. De besparingen op een kleiner model zijn minimaal en wegen niet op tegen het extra "werkblad". Let bij aanschaf ook op een HDMI aansluiting, want de oudere standaard DVI wordt zelden gebruikt. Over het algemeen is het belangrijk dat u een monitor koopt met geschikte aansluitingen voor uw pc en dat er adapters zijn om de compatibiliteit achteraf te garanderen.
Gaming-monitoren
Het ziet er heel anders uit als het beeldscherm gebruikt wordt om te gamen. In dit geval zijn beeldschermen met een diagonaal vanaf 27 inch ideaal, al worden vaak grotere formaten boven de 30 inch gebruikt. Een scherm met de hoogst mogelijke vernieuwingsfrequentie vanaf 120 Hz en een korte reactietijd is ideaal voor een soepele weergave. De resolutie moet Full HD zijn of, afhankelijk van persoonlijke vereisten, 4K. Het paneel dat op het scherm is geïnstalleerd, moet levendige kleuren weergeven en goede contrastwaarden bieden. Zogenaamde gebogen monitoren, die een gebogen schermoppervlak hebben en daardoor de onderdompeling in games vergroten, zijn nog relatief nieuw op de markt. Er zijn ook schermen beschikbaar die gebruikmaken van G-Sync of FreeSync. Dit zijn technologieën van Nvidia en AMD die bedoeld zijn om storende effecten in games zoals scheuren te voorkomen.
Monitoren voor professionele toepassingen
In het professionele veld worden er doorgaans hogere eisen gesteld aan een pc-monitor dan bij incidenteel gebruik thuis. Een zakelijk display dat dagelijks vele uren wordt gebruikt, moet een zo groot mogelijk verstelbereik bieden om de gebruiker een ergonomisch gunstige positie te bieden. Afhankelijk van de taak kan de draaifunctie ook erg handig zijn, namelijk de mogelijkheid om het scherm te draaien. De grootte van een professionele kantoormonitor mag niet kleiner zijn dan 21,5 inch, 24 of 27 inch is beter, afhankelijk van de taak en persoonlijke voorkeuren. Afhankelijk van de schermdiagonaal moet de juiste resolutie worden geselecteerd. Full HD is ideaal voor een 21,5 inch scherm; hogere resoluties maken het lettertype en de bedieningselementen van het besturingssysteem te klein. Voor grotere diagonalen is de QHD-resolutie echter ideaal. Je hebt dus een grotere desktop, wat een beter overzicht geeft, zeker bij het bewerken van meerdere documenten tegelijk. Het oppervlak van het paneel moet zo mat mogelijk zijn, zodat er tijdens het werk geen irriterende reflecties zijn die de ogen vermoeien.
Professionele gebruikers zoals fotografen, video-editors of grafisch ontwerpers hebben niet alleen krachtige computers nodig, ook de eisen die aan het scherm worden gesteld zijn hoog. Schermdiagonalen van 22 inch of 24 inch zijn meestal te klein, minimaal 27 inch zou moeten zijn, maar in veel gevallen kan de monitor ook groter zijn. Een full HD resolutie is in de meeste gevallen niet meer voldoende, UHD, QHD of 4K zijn de betere keuze. De kleurgetrouwheid is van essentieel belang: veelvoorkomende kleurruimten zijn hier RGB, sRGB, Adobe RGB of DCI-P3. Een goede monitor die bij uitstek geschikt is voor grafisch veeleisende toepassingen, kan de Adobe RGB-kleurruimte tot 99,5 procent dekken.
Gemeenschappelijke monitorinterfaces
De meeste monitoren of touchscreens zijn nu via HDMI op de computer aangesloten. Je kunt D-Sub of DVI nog steeds vinden op oudere computers. Met de huidige grafische kaarten kunnen geschikte beeldschermen worden gebruikt met geschikte adapters. Een andere mogelijke interface is DisplayPort. De mogelijkheid om schermen via Thunderbolt (USB Type C) aan te sluiten is nog relatief nieuw.
Welke soorten panelen zijn er voor monitoren?
Het paneel van een beeldscherm toont de beelduitvoer van de computer. Er zijn hier verschillende technologieën, die allemaal hun voor- en nadelen hebben. Hieronder presenteren we de meest voorkomende soorten panelen.
De goedkoopste variant is het TN-paneel (twisted nematic panel). Monitoren met dergelijke panelen overtuigen meestal met een aantrekkelijke prijs-prestatieverhouding en snelle reactietijden. Een nadeel is de minder goede kijkhoekstabiliteit en de slechtere kleurnauwkeurigheid in vergelijking met andere paneeltypes.
Dergelijke pc-monitoren zijn meestal voldoende voor privégebruik. Speciaal voor gamers zijn er schermen van zeer hoge kwaliteit met TN-panelen beschikbaar, die profiteren van de korte reactietijd.
IPS-panelen worden steeds meer de standaard voor flatscreens. Het grote voordeel van zo'n IPS paneel is de brede kijkhoek tot wel 178 graden (afhankelijk van het model). Met een paneel met lage kijkhoekstabiliteit worden de kleuren snel vervormd als je niet meer in het midden van de monitor zit. Bovendien bieden IPS-panelen een hoge kleurgetrouwheid en relatief korte reactietijden. Dit staat in contrast met het wat hogere stroomverbruik en de hogere aanschafprijs in vergelijking met een TN paneel. Schermen met een PVA / MVA-paneel (Patterned Vertical Alignment / Multi-Domain Vertical Alignment) zijn vrij duur vanwege hun complexe structuur. Ze bieden echter betere zwartniveaus en contrasten dan een vergelijkbaar IPS-paneel. De kijkhoekstabiliteit is vergelijkbaar met die van IPS, maar de kleurgetrouwheid is slechter.
OLED wordt al lang gebruikt in smartphones. Overeenkomstige displays worden nu ook in grotere apparaten ingebouwd, wat betekent dat ze kunnen worden gebruikt in pc-monitoren of tv-toestellen. Dergelijke panelen zijn nog steeds zeldzaam en daardoor duur. Ze bieden zelfs betere reactietijden dan een TN-paneel, een perfect zwartniveau, hoge beeldscherpte en een zeer goede kleurweergave. Naast de reeds genoemde hoge prijs hebben OLED-monitoren een lagere helderheid en bestaat het risico dat stilstaande beelden inbranden.
Onze praktische tip: kalibreer de monitor
Schermen worden in de fabriek vaak niet optimaal gekalibreerd, waardoor je veel van de mogelijke beeldkwaliteit mist. Vooral bij hoogwaardige LED-monitoren is het daarom aan te raden om een colorimeter te gebruiken om het maximale uit je scherm te halen.
FAQ - Veel gestelde vragen over monitoren
Wat is het verschil tussen LCD- en LED-monitoren?
Strikt genomen zijn beide versies een LCD-scherm omdat het ingebouwde paneel altijd uit vloeibare kristallen bestaat. Het verschil zit in de achtergrondverlichting: bij oudere LCD-monitoren of tv's werd de verlichting gerealiseerd door twee TL-buizen die het hele oppervlak van het paneel verlichtten. Dienovereenkomstig werd zwart altijd grijs weergegeven. Bij een led monitor zitten achter het paneel veel kleine leds, die niet altijd constant oplichten. Wanneer zwarte gebieden worden weergegeven, zijn de LED's uitgeschakeld, wat het display ten goede komt. Bovendien verbruiken leds aanzienlijk minder elektriciteit.