Advies
Pyrometers en infraroodthermometers verwijzen vaak naar hetzelfde in de dagelijkse taal. Hoewel de term pyrometer meer wordt gebruikt in de industriële en professionele ambachtelijke sector, is er in het privé-huishouden en in de werkplaats meer sprake van infraroodthermometers. Bent u op zoek naar een thermometer om de lichaamstemperatuur te meten? Dan heeft u een koortsthermometer nodig.
Wat zijn Infrarood-thermometers?
Pyrometers en infraroodthermometers verwijzen vaak naar hetzelfde in de dagelijkse taal. Hoewel de term pyrometer meer wordt gebruikt in de industriële en professionele ambachtelijke sector, is er in het privé-huishouden en in de werkplaats meer sprake van infraroodthermometers. Bent u op zoek naar een thermometer om de lichaamstemperatuur te meten? Dan heeft u een koortsthermometer nodig.
De term pyrometer is een combinatie van de Griekse woorden pyr "vuur" en métron "maat, schaal". Het "vuur" lijkt de extreem hoge temperaturen te symboliseren die de meetapparatuur kan detecteren.
Afhankelijk van het model kunnen infraroodthermometers of pyrometers temperaturen tussen -50 en +5000 ° C meten - volledig zonder contact. Om de oppervlaktetemperatuur van objecten te bepalen, hoeven ze niet in direct contact met hen te staan. In plaats daarvan registreren ze de warmte of infraroodstraling afkomstig van elk object waarvan de temperatuur boven het absolute nulpunt van 0 Kelvin ligt (komt overeen met -273,15 ° C).
Hoe werken infraroodthermometers?
Elk "warm" object zendt elektromagnetische straling uit die evenredig is met zijn eigen temperatuur. Infraroodstraling (kort: IR-straling) maakt hier deel van uit, dit zijn elektromagnetische golven die niet zichtbaar zijn voor het menselijk oog, maar waarvan het verwarmende effect kan worden waargenomen. Afhankelijk van de golflengte kunnen nabij-infrarood (het dichtst bij zichtbaar licht), midden-infrarood en ver-infrarood (het dichtst bij magnetrons) worden onderscheiden. Hoe hoger de intrinsieke temperatuur van het te meten object, hoe hoger de IR-straling en hoe korter de golflengte van de straling.
Om de temperatuur te meten, kijken infraroodthermometers of pyrometers naar een specifiek gebied van het object, de zogenaamde meetvlek. Met behulp van input-optica of een lens wordt de infraroodstraling die van het object afkomstig is gebundeld en op het detectorelement gefocust. Dit vertegenwoordigt een sensor die de straling omzet in een proportioneel elektrisch signaal en dit doorstuurt. Het signaal wordt versterkt, verwerkt en weergegeven in de respectievelijke uitgangsgrootte op het display van het temperatuurmeetapparaat. Infraroodthermometers met een warmtebeeldcamera geven niet de numerieke waarde van de meting aan, maar genereren eerder een warmtebeeld dat temperatuurverschillen op oppervlakken zichtbaar maakt met behulp van gekleurde highlights.
De nauwkeurigheid van een infraroodtemperatuurmeting is sterk afhankelijk van de emissiviteit van het te onderzoeken object. Het beschrijft de maat van de specifieke warmtestraling van een lichaam in relatie tot het hypothetische zwarte lichaam, dat alle straling volledig absorbeert. De reden waarom de emissiviteit zo'n beslissende rol speelt, is: er zijn objecten die erg heet kunnen zijn, maar nauwelijks infraroodstraling uitzenden, vanwege hun materiaaleigenschappen. Om de intensiteit van de uitgestraalde straling te kunnen interpreteren en hieruit de juiste temperatuur te kunnen afleiden, moet de emissiviteit van het respectieve materiaal of lichaam bekend zijn. Beton, baksteen, marmer, laminaat en tegels hebben een hoge emissiviteit, waardoor ze veel warmte uitstralen. Ze zijn zeer goed geschikt voor contactloze temperatuurmetingen. Vezelplaat, behang, lak en keramiek hebben een gemiddelde emissiviteit. Porselein, kurk en katoen hebben een lage emissiviteit, zodat ze nauwelijks warmte uitstralen wanneer ze heet zijn.
Verschillende soorten Infrarood-thermometers en Pyrometers
Infraroodthermometers of pyrometers zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en zijn daarom geschikt voor verschillende doeleinden. In onze online shop vindt u de volgende soorten infrarood temperatuurmeetapparatuur:
- Mini- en pocket-thermometers
Kleine, compacte en handige infraroodthermometers of pyrometers zijn ideaal voor dagelijks gebruik en voor thuisgebruik. Veel modellen zijn uitgerust met een digitaal display en hebben kleinere extra functies, zoals een geïntegreerde stopwatch of zaklamp. Sommige thermometers zijn ook uitgerust met een sleutelring, een shirtclip of een riemhouder zodat ze gemakkelijk kunnen worden vervoerd en altijd bij de hand zijn. Er zijn ook modellen die zijn uitgerust met een lekke sensor en een geïntegreerde temperatuursensor. Ze zijn ideaal voor metingen in de voedingssector. - Meetpistolen
Meetpistolen groter dan pocket-thermometers en kunnen meestal een aantal verschillende functies hebben. Er zijn bijvoorbeeld laser-infraroodthermometers die zijn uitgerust met een soort laserpointer voor nauwkeurige waarneming. Sommige modellen hebben een alarmfunctie die onmiddellijk wordt weergegeven wanneer de geprogrammeerde limieten worden overschreden. Naast de gemeten waarde wordt vaak andere informatie zoals minimum-, maximum-, gemiddelde- of verschilwaarde op het display weergegeven. Thermometers met slots voor SD-geheugenkaarten of geïntegreerd geheugen bieden de mogelijkheid om meetwaarden op te slaan en zo meetreeksen te evalueren. In vergelijking met IR-pyrometers en thermometers in mini-formaat hebben meetpistolen vaak een hogere optische resolutie, zodat een grotere afstand tot het meetobject mogelijk wordt gemaakt tijdens het meten. Infrarood pyrometers in de vorm van meetpistolen kunnen op verschillende manieren worden gebruikt, bijvoorbeeld om de temperatuur van verwarming, warmwaterleidingen, motoren, ovens, kookoppervlakken of koelkasten te meten. - Infraroodthermometer met warmtebeeldcamera
Infraroodthermometers met een geïntegreerde warmtebeeldcamera bieden het voordeel dat ze de temperatuur van een groter gebied kunnen meten. Thermische beelden laten alle temperatuurverschillen in het onderzochte gebied in één oogopslag zien. Dit is bijvoorbeeld voordelig gebleken voor het identificeren van koude schimmelwanden in het interieur die gevoelig zijn voor schimmels. Thermische lekken op ramen en deuren en ongelijke warmteverdeling in radiatoren of verwarmingssystemen kunnen ook op deze manier worden gevonden.
Aankoopcriteria voor infraroodthermometers, wat is belangrijk?
Een infraroodthermometer of pyrometer moet zijn afgestemd op zijn respectieve doel. Het begint met het meetbereik van de temperatuurdetectie. Een pyrometer, die voornamelijk wordt gebruikt om de temperatuur van gevels, ramen en deuren te meten, hoeft geen maximale temperatuur van +2000 ° C te kunnen meten. In het tegenovergestelde geval zijn pyrometers met een zeer beperkt meetbereik minder geschikt voor industriële doeleinden.
De nauwkeurigheid van de temperatuurmeetapparatuur speelt ook een belangrijke rol, vooral wanneer zeer nauwkeurige meetresultaten vereist zijn. Een basisnauwkeurigheid van bijvoorbeeld ± 1 procent of ± 1 graad Celsius geeft aan dat de werkelijke meetwaarde met 1 procent of 1 graad Celsius naar boven of naar beneden kan afwijken. IR-thermometers meten de temperatuur door te richten op een meetvlek op het te onderzoeken object. Hoe verder de thermometer er vanaf staat, hoe groter de meetvlek wordt.
In dergelijke gevallen is een zeer goede optische resolutie belangrijk. Infraroodthermometers, die zijn uitgerust met hoogwaardige lenssystemen, werken zeer nauwkeurig, zelfs over grotere afstanden tot het meetobject. In dit verband moet rekening worden gehouden met het kerncijfer voor de optische resolutie, de zogenaamde meetoptiek. Dit is de verhouding tussen de afstand en de grootte van de meetvlek. Een meetoptiek van 10: 1 geeft bijvoorbeeld aan dat de meetvlek een diameter van 1 cm heeft wanneer deze 10 cm verwijderd is van de sensor van de thermometer.
Wanneer u infraroodthermometers of pyrometers koopt, moet u ook letten op de opgegeven emissiviteit waarvoor het apparaat is gekalibreerd. Modellen met een emissiviteit van 0,95 kunnen gemakkelijk materialen meten zoals beton, hout of geverfde oppervlakken. Ze zijn echter niet geschikt voor het meten van de temperatuur van objecten met een lagere emissiviteit. Met hoogwaardige pyrometers kan de emissiviteit individueel worden ingesteld, maar je moet precies weten met welk materiaal je te maken hebt en met welke emissiviteit het is. Voor dit doel zijn er emissiviteitstabellen waarin verschillende materialen worden gesorteerd op type en aard en vermeld met hun respectieve emissiviteit.
Onze praktische tip: let op de aanpassingstijd
Infraroodthermometers kunnen worden gebruikt bij verschillende omgevingstemperaturen. Als de wijziging te abrupt is, kan dit negatieve effecten hebben op de gemeten waarden. Om deze reden is het belangrijk om rekening te houden met een bepaalde aanpassingstijd, zodat de infraroodthermometer zich kan aanpassen aan de respectieve omgevingstemperatuur. In geval van grote temperatuurschommelingen moet de thermometer ten minste vijf minuten in de nieuwe omgeving worden bewaard voordat hij wordt gemeten.
FAQ: Veelgestelde vragen over infraroodthermometers
Mijn infraroodthermometer heeft een vaste emissiviteit. Kan ik het nog steeds gebruiken om de temperatuur van glanzende oppervlakken te meten?
Een nauwkeurige IR-temperatuurmeting is niet mogelijk bij hoogglans oppervlakken. U kunt uzelf echter helpen door speciale infraroodstickers te gebruiken. In onze online shop bieden we IR-kleefband voor kale oppervlakken die een standaardemissiviteit van 0,95 simuleert en daarmee meting mogelijk maakt met IR-thermometers of pyrometers die zijn gekalibreerd voor deze emissiviteit.
Kan een infraroodthermometer meten door stof of stoom?
Nee. Een infraroodthermometer meet altijd de oppervlaktetemperatuur die het eerst wordt getroffen. Interferentie tussen het meetapparaat en de meetplek moet daarom worden vermeden. Dit omvat mist en stoom, evenals stof en andere verontreinigingen.